Wednesday, April 4, 2012

Hati-Hati Dengan Pembantu Rumah Anda!GOMBAK – Dua pembantu rumah Indonesia langsung tidak tahu mengenang budi walaupun mereka sudah dianggap sebagai keluarga sendiri oleh seorang jutawan kosmetik apabila tergamak mencuri barang berharga milik majikannya bernilai RM500,000.

Dalam kejadian di Jalan Gombak di sini Ahad lalu, Luluk Tanjiyah, 32, dan Udayati, 45, dari Jawa Barat, Indonesia, didakwa lesap bersama beberapa barang berharga dan wang ketika majikan mereka yang merupakan jutawan kosmetik, Datin Ira Abdul Ghani, 35, berada di Singapura.

Usahawan itu ke republik tersebut pada Jumaat lalu bersama suaminya, pakar motivasi Datuk Dr. Ibrahim Ahmad, 46, atas urusan perniagaan dan dijangka pulang pada hari kejadian.

Dua anak lelaki mereka yang berusia lapan dan 13 tahun serta seorang anak saudaranya ditinggalkan bersama Tanjiyah dan Udayati di rumah teres tiga tingkat milik mereka di sini.

Antara barang yang dilarikan termasuk 19 utas jam tangan mewah, barang kemas, lebih 30 helai baju berjenama dan wang RM15,000.

Jam tangan jenama Rolex, Tag Heuer, Ball, Guess, Rado, Breitling dan Victorinox itu disimpan di dalam peti simpanan berkunci di bilik tidur utama.

Selain itu, 12 bentuk cincin berlian, satu beg tangan jenama Bvlgari, seutas rantai leher jenama Cerruti, beberapa cincin, subang dan pasport dua amah tersebut yang disimpan turut lesap.
Share |