Thursday, August 26, 2010

Berbuka Puasa Di Kg Gadong, Beaufort


Tazkirah...Sapawi memberi sedikit tazkirah kepada jemaah yang solat maghrib di kampung silaun, Beaufort


IKHLAS…Sapawi diperhatikan oleh Kamarlin menyampaikan sumbangan tikar kepada salah wakil surau di majlis tersebut.SUMBANGAN…Sapawi diperhatikan oleh Kamarlin menyampaikan sumbangan kepada salah seorang amil di Surau Kampung Silaun.


GADONG (Beaufort): Imej Islam perlu dijaga dan dipelihara dalam menikmati kemajuan serta kecanggihan dunia pada ketika ini.

Ahli Parlimen Sipitang Datuk Sapawi Ahmad berkata ketika ini sudah ada segelintir umat Islam memperlihatkan kelakukan yang menjejaskan imej Islam.

“Antaranya makan di khalayak ramai pada bulan Ramadan…mereka bukan sahaja tidak menghormati umat Islam yang berpuasa tetapi perlakukan mereka menjejaskan imej Islam di mata mereka yang bukan Islam.

“Mereka sepatutnya merasa malu…jika mereka yang bukan beragama Islam menghormati umat Islam yang berpuasa, mereka yang beragama Islam pula bertindak sebaliknya,” katanya pada program berbuka puasa di sini kelmarin.

Selain berbuka puasa, Sapawi turut menunaikan solat maghrib, isyak dan juga solat sunat terawih di masjid Gadong. Hadir sama termasuklah wakil rakyat Lumadan Kamarlin Ombi, Ketua Daerah Lumadan Junli Yusuf, Iman Daerah Beaufort Matjalin Sarmali, Pegawai Perhubungan Parlimen Sipitang Matbali Musah, Pengerusi Surau Kampung Silaun Malek Jari dan Ustaz Said Awang Damit.

Sapawi berkata umat Islam harus sedar bahawa mereka berdepan dengan cabaran getir pada abad ke-21.

Menurutnya musuh Islam sentiasa berusaha meruntuhkan akhlak umat Islam agar usaha mereka untuk memecahbelahkan umat Islam tercapai.

Katanya jika usaha itu Berjaya Islam sudah tentu menjadi lemah dan akhirnya mundur serta dapat dipergunakan.

“Dalam kita menikmati kemajuan dan kecanggihan dunia ketika ini, imej Islam amat perlu dipelihara dan dijaga…kita yangb beragama Islam seharusnya sedar bahawa kekuatan kita amat bergantung kepada akhlak,” katanya lagi dan menambah Ramadan yang menjanjikan pelbagai ganjaran seharusnya diperunakan dengan sebaik-baiknya.

Beliau juga menegaskan tentang peri pentingnya persefahaman dan semangat kerjasama di kalangan umat Islam.

Katanya usaha mencapai kecemerlangan memerlukan umat Islam untuk bekerjasama dan saling faham memahami.

“Kunci utama kejayaan kita ialah bersatu, saling bekerjasama dan bukannya berpecah dan saling bertelagah,” katanya.


Share |